Html İle Kodlamaya Giriş

Html web sayfaları hazırlamak için kullanılan bir işaretleme dilidir. Halihazırda kullandığımız web tarayıcıları (Internet Explorer, Firefox, Chrome v.b) bu kodları anlayarak görsel web sayfalarına dönüştürürler. Html bir programlama dili değildir.
Html dili bize temel olarak;
·          yazı, görsel ve video gibi öğeleri sayfa içersine yerleştirme ve konumlandırma,
·          bu sayfaların web tarayıcılarında düzgün şekilde görüntülenmesi,
·          arama motorlarına sayfa hakkında bilgi verme,
gibi işlemleri gerçekleştirir.

Html ile web sayfası hazırlamak için bilgisayarınıza herhangi bir program yüklemenize gerek yoktur. Herhangi bir metin editörü (not defteri, word, wordpad gibi) html sayfaları oluşturmak için yeterlidir. Fakat kodları yazarken kolaylık sağlamak ve kod yazım hızını arttırmak için Dreamweaver, Notepad++ gibi programlar tercih edilebilir.
Hazırlamış olduğunuz web sayfalarını kaydederken html, htm gibi tarayıcıların anlayabileceği bir uzantı ile kaydetmeniz gerekir.

Not defterini açarak basit bir web sayfası oluşturmak için aşağıdaki kodları yazalım

<html>
<head>
<title>Hoşgeldiniz</title>
</head>

<body>
<p>Html Öğreniyorum</p>
</body>
</html>

Bu kodları bir web sayfasına dönüştürmek için kaydetmemiz gerekiyor. Dosya-Kaydet yolunu takip ederek dosya adı ve kayıt türünü aşağıdaki resimdeki gibi seçip masaüstüne veya istediğiniz herhangi bir yere sayfayı kaydedebilirsiniz.


Sayfayı masaüstünde çift tıklayıp varsayılan web tarayıcınız ile çalıştırdığınızda ilk web sayfanızın çalıştığına şahit olacaksınız.


HTML Kodları Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

<html>,<head>,<body> gibi büyüktür (<…>) içerisine yazılan kodlara etiket (tag) adı verilir.
Açılan her etiket kapatılır.Etiketi kapatmak için / işareti kullanılır.
Html etiketlerinde Türkçe karakterler yer almaz.
Etiketler büyük veya küçük harfle yazılabilir. Fakat genel kabul görmüş yazım biçimi küçük harftir.

Temel HTML Etiketleri ve Anlamları

Şimdi yukarıda yazdığımız kodların (etiketlerin) ne anlama geldiğine kısaca bir değinelim.
Html: Bu etiket diğer tüm etiketleri sarmalayan html diliyle kodlama yapılacağını belirten, sayfanın başında açılıp sonunda kapatılan bir etikettir.
Head: Hazırladığımız sayfa ile ilgili bilgiler ve tanımlamaların yer aldığı bloktur. Bu kısımdaki kodlar web sayfasında görüntülenmezler.

Yukarıdaki kodda head etiketinin içerisinde <title> etiketi kullanılmıştır. Title web sayfasının başlığı anlamına gelmektedir. Hazırladığınız sayfayı incelediğinizde web sayfanızın üst sekmesinde Hoşgeldiniz yazısını görebilirsiniz.

Body: Bu etiket ziyaretçinin görebildiği, sayfanın tüm içeriğinin yer aldığı bölümdür. Kullanılacak etiketlerin bir çoğu body etiketinin içerisinde yer alır.

Yukarıdaki örnekte <p> etiketi bir paragraf oluşturmak için kullanılmıştır ve paragrafın içerisine Html Öğreniyorum mesajı ziyaretçiye gösterilmiştir.


Ali TARHAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder